søndag 13. juli 2008

Florida

Florida helbredelsesmøter.

Nå i juli pågår en serie vekkelsesmøter i en stor hall i Florida. Mye av møtene er sang av typen: Sett oss fri, vi ber deg, sett oss fri. Hele forsamlingen (flere tusen?) står med løfta hender og roper. Der er trolig folk fra flere nasjoner, bl. a. Korea som vifter med sine flagg. Stemningen blir oppjagd etter hvert som de synger, hopper og roper og ler.

Også talen er lang og en vesentlig del av det fire timer lange møtet. Uttallige bibelsitat, oppfordringer til å komme og henvisning til den siste tid er gjennomgående. Nær sagt alle slags sykdommer kan helbredes her og nå – det er et hovedsikte i møtet.

Det er ganske klart at miljø og møtekultur er langt fra vår norske. Nå behøver ikke det å bety så mye isolert sett. Gud har mange slags barn som oppfører seg ulikt.

De taler også mye om Jesus, om å komme til ham og å få tilgivelse. Der er sterke kall til å komme, som grenser til mas. Gud elsker deg og kaller på deg nå. Løft din hånd, vær med, ta imot. Denne delen varer lenge og kommer i flere puljer.

Om vi kortfattet skulle si litt om noe vi savner, må det bl.a. bli dette: Klar tale om syndeskylden er fraværende så langt jeg har hørt det. Synd blir et ord som ikke blir fylt med konkret innhold – slik det var i norske vekkelser ved gamle lekpredikanter. Talen om forsoningen er også svak med ord om nåde og kraft som blir gjentatt og virker som et mantra, der selve lyden av ordet virker. Folk må få vite hva synd, nåde, tilgivelse og forsoning ER. Det er det objektive innholdet som er viktig.

Ved slutten av det møtet jeg så på ”nettet”, var det mange som kom, store flokker ble ledet fram mot podiet under sang og nye innbydelser. Det kan ikke bortforklares at i en slik ”setting” blir det mye stemning, og da trives svermeriet meget godt. Og i svermeriet har man liten og ingen kontroll med det som skjer. Ja, det er viktig at noe skjer, jo mer jo bedre.

Alt dette er Åndens gjerning, påstår man gjerne. Og da er kontrollmekanismene borte. Noen har altfor lett for å tro store ord og massebevegelser. ”Det må jo være rett når så mye skjer,” tenker og sier de. Jesus så den faren og bad noen av de som fikk hjelp om ikke å si det videre. I dag er det viktig å komme fram til mikrofon og få kringkaste det. Er ikke det også et varsel?

NDH.