torsdag 10. april 2008

Jerusalems stilling!

Tidligere statsminister for Krf Kjell Magne Bondevok sier til NORGE I DAG nr. 15 i år at skal det bli fred i Mist-Østen, må Jerusalem deles i to - en del til jødene og en til araberne (palestinerne). Det er ikke akkurat etter Skriftens ånd. Det er et tilbakesteg til den kalde krisgen i Midt-Østen da Jerusalem VAR delt.

Med rette har kristne ledere reagert kraftig på det. Jerusalem er EN by og kan i prinsippet ikke deles. Fra tidlig tid var det jødenes by og har alltid vært deres hovedstad. Det var en nødløsning som gjorde at frigjørelsen i 1947-48 skjedde i Tel Aviv. Araberne hadde jo tatt byen.

Det har vært strid om denne byen mange ganger, og det vil bli det fortsatt. Det er en viktig symbolby både for jøder og arabere. Derfor holder de på den.

Men tilbake til Bondevik: Vil det egentlig bli fred om Jerusalem blir delt? Var det fred da byen var delt? Vi har jo erfaring om det.

Nei, det er dypere årsaker til denne striden. Og det undrer mange av oss at teologen Bondevik ikke skjønner det, selv om politikeren Bondevik ikke gjør det. Hvis teologen tror det Bibelen sier om jødefolket, må politikeren bøye seg for det. For da vet han at det er teologiske grunner for at Israel "eier" Jerusalem og ikke bare historiske. Den er Davids by og der var hans residens da landet var i sine "velmakts dager", om vi skal våge å tale slik.

Jeg vet at Israelspørsmålet er vanskelig for mange. Og det er ikke gjort med et pennestrøk å ordne den saken. Vi lever i en syndig verden der alle krefter settes inn på å forstyrre Guds gjerning. Det skjer også i Israel. Men mye er vunnet om vi aksepterer det Guds ord sier. Vi kan faktisk ikke vente at verden og muslimer vil gjøre det. Men vi venter det av kristne mennesker.