fredag 14. desember 2007

Julen er kommet med ...

Julehøytiden er nær!

Det er en spesiell tid for oss kristne. Og egentlig er det slik for hele verden. For julen er beregnet på alle mennesker i alle land. Englene sang om det på markene utenfor Betlehem. For alle...

Hvordan er så julen blitt?

Du behøver ikke lang tid for å finne svaret på det. Gå i butikkene, se på TV, les avisene - og snakk med folk. Alle steder ser du det samme: Det handler om penger, kjøp og salg, gaver, mat, vin og øl mange steder. Folk skal "leve" - for i morgen dør vi, som hedningene sa i bibelsk tid.

Materialismen er vår tids gud. Folk skal ha mest mulig av alle ting, og ofte duger bare det dyreste. Man tilber tingene og sin egen nytelse av dem. Mange ser på naboen og undres over hva de har - og så er det handlerunde.

Er de kristne noe bedre enn verden her?

Ordet "kristne" handler alltid om minst to slag: Det er de sanne, rette troende, som lever sin åndelige liv med Gud. De prøver etter evne å leve etter Bibelens ord. Når det ikke lykkes, kommer tårene over svik og svikt - og bønn om ny nåde.

Til alle tider har det også vært noen verdsliggjorte kristne. Vi skal ikke her dømme om de har liv i Gud og kommer til himmelen. Men livet sier noe om hva de prioriterer og hvordan de lever. Guds barn bør være på vakt mot den utglidning som har skjedd over mange år.

Guds folk er et annerledes folk. Vi er både lys og salt. Det siste svir i verdens øyne. Men skal vi være klare lys, er vi også samtidig salt. De kan ikke skilles.

Mellom ytterpunktene lever det nok en del kristne som halter, som Elias talte om på Karmel.
Det er ikke det at vi alle kjøper noe til jul, som er avgjørende. Men hva lever vi for og hva er det vesentlige i vårt liv? Er det nisser og engler og snø og selskaper som opptar oss?

Hva er så julehøytiden?

Kort og kontant heter det: Jesus kom til jord! I navnet JESUS ligger alt. For Jesus betyr Herren frelser. Og vi mennesker er falt i synd - og det er et dypt fall. Ingen kan komme bort fra det ved egen hjelp. Det var derfor Jesus kom. Bare han kan frelse oss.

Fikk han lov til det? For deg? Da er det jo ganske naturlig å la han være hovedperson i julen. Takk ham, tilbe og love ham - og la han bestemme livet. Det vil vise igjen når vi har samvær med familie og venner - både i julen og etter høytiden - i hverdag og fest. Han er jo den STORE gaven. Hans fattigdom ble vår rikdom. 2. Kor. 8. 9.

Skal vi la julen ha preg av det dette året, mer enn før?

God og velsignet julehøytid for alle og mest for Guds barn. Amen.
--